torstai 6. tammikuuta 2022


 

Yle.fi

Kirjeenvaihtajalta: Tammikuun kuudes oli vallankaappausyritys, ja se jatkuu yhä

Republikaanien kannattajat hyökkäsivät "Trumpin johdolla" Kongressitaloon Capitol kukkulalla, kun eivät kestäneet Demokraattien voittoa presidentin vaaleissa. Demokraatti Biden voitti vaalit n. 7 milj. äänellä, mikä oli RÖKÄLETAPPIO REPUBLIKAANEILLE JA TRUMPILLE

Vuosi vallankaappausyrityksen jälkeen Yhdysvaltain demokraattiset instituutiot luisuvat kohti kuilua, mutta kansaa kiinnostaa lähinnä bensan hinta, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Osalla Trumpin kannattajista oli aseet mukana

Vasta myöhemmin selkiytyi, kuinka lähellä katastrofi oli Capitolilla.

Trumpin kannattajien vihaama republikaanisenaattori Mitt Romney pakeni aivan kapinallisten nenän alta, samoin varapresidentti(siirryt toiseen palveluun) Mike Pence, jonka väkijoukko huusi haluavansa hirttää. Vasemmistodemokraatti Alexandria Ocasio-Cortez piileskeli vessassa ja pelkäsi kuolevansa(siirryt toiseen palveluun), kun kapinalliset etsivät häntä.

Onneksi Capitol Hillin naapurustoon sijoitetut putkipommit eivät räjähtäneet.

Niin yhdysvaltalaiset toimittajat kuin me ulkomaiset kirjeenvaihtajatkin kiiruhdimme toimistoillemme kirjoittamaan analyyseja, joissa pohdittiin, oliko kyseessä vallankaappausyritys. Historioitsijat ja analyytikot vertasivat Capitolin kaaosta 160 vuotta sitten olleeseen sisällissotaan

Myöhemmin vallankaappauksia tutkiva yhdysvaltalainen tutkimuskeskus totesi(siirryt toiseen palveluun), että kongressihyökkäys täytti vallankaappausyrityksen kriteerit.

Tämä Q Annon valesalaliittoteorian kannattaja sai pitkän tuomion  terroristihyökkäyksestä, samoin sadat muut saivat vuosien tuomioita.

 Tuomiot tosin olivat aivan liian pieniä, kun ajatellaan, että hyökkäys oli demokratiaa ja kansan valitsemaa Demokraattista puoluetta ja presidentti Bidenia vastaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti