Amerikkalainen unelma murskana? Yli 40 prosenttia kotitalouksista talousvaikeuksissa: rahat eivät riitä vuokraan, lastenhoitoon ja kännykkään
Torstaina julkaistavan tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa on valtava määrä ihmisiä, jotka ovat kaukana keskiluokan
elintasosta.
elintasosta.
Trump huijaa ihmisiä oikein olan takaa. Puhuu ett on köyhien työläisten puolella, mutta koko elämänsä ajan on tehnyt päinvastoin. Hän on itse rikastunut keinottelemalla rakennusbisneksellä sekä ennen kaikkea globalisaation hyödyillä ulmomaisten omien yritysten avulla. Ja sitten vielä 2018 alussa tehdyn "verouudistuksen" hyödyistä 83 % meni RIKKAIMMALLE PROSENTILLE (1). Yritysvero pudotettiin 35%: sta 22%: iin. Totta kai silloin suuromistajat hyötyvät eniten. Samoin tehtiin palkkaverotus: rikkaille hyöty
KYLLÄ IHMISTEN PITÄISI HERÄTÄ, EIKÄ OLLA TIETÄMÄTTÖMIÄ?
- Vuokra vai sähkölasku? Ruokaa vai reseptilääkkeitä? Liian monessa kovaa työskentelevässä kotitaloudessa tällaiset mahdottomat päätökset ovat elämäntapa.
Näin kirjoittaa voittoa tavoittelematon United Way -yhdistys, joka on tehnyt tutkimuksen siitä, miten yhdysvaltalaiset todella pärjäävät.
Eivät kovin hyvin, vaikka työttömyys laskee laskemistaan ja pörssi takoo ennätyksiä. Yli 40 prosenttia yhdysvaltalaisista kotitalouksista ei pysty maksamaan keskiluokkaiselle elämäntavalle tavallisia asioita, kuten liikkumiskustannuksia, lastenhoitoa ja kännykkää.
Yhdistys käyttää tällaisista ihmisistä määritelmää Alice (Asset-limited, Income-constrained, Employed) eli nimensä mukaisesti määrittelee heidät varoiltaan ja tuloiltaan rajoittuneiksi mutta työllistetyiksi henkilöiksi.
- Alice ei voi aina maksaa laskuja, hänellä on vähän tai ei lainkaan säästöjä, ja hän joutuu tekemään kovia valintoja.
- Yksi odottamaton auton korjaus tai lääkärinlasku voi työntää nämä rahapulassa olevat perheet rajan yli, United Way kirjoittaa sivuillaan.
Toisin sanojen töitä paiskitaan mutta se ei riitä.
Tutkimus julkaistaan Axios-uutissivuston mukaan kokonaisuudessaan torstaina. United Way sanoo tavoitteekseen tuoda paremmin julkisuuteen talousvaikeuksien kanssa painivien määrän, koska pelkkä perinteinen köyhyyden määritelmä ei kerro koko kuvaa.
Köyhiä 14 prosenttia
Alice-perheitä on vuoden 2016 tilastoihin pohjautuvan tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa 34,7 miljoonaa eli yli tuplasti enemmän kuin köyhyysrajan alapuolella eläviä kotitalouksia, joita on 16,1 miljoonaa. USA:ssa on noin 125 miljoonaa kotitaloutta eli yhteenlaskettu osuus on reilut 40 prosenttia.
Axiosin laatiman kartan perusteella pahimmilla alueilla yli 70 prosenttia kotitalouksista kuuluu jompaankumpaan ryhmään.
Virallisen köyhyysrajan alapuolella on Kalifornian yliopiston köyhyystutkimuskeskuksen mukaan 14 prosenttia kansasta eli reilut 43 miljoonaa ihmistä.
Tuloerot ovat kasvaneet USA:ssa vuosikymmenten ajan, ja niillä mitattuna se on epätasa-arvoisin länsimaa. CIA World Factbookin listauksen mukaan USA:ssa on gini-indeksillä mitattuna maailman 41. suurimmat tuloerot. Edellä on enimmäkseen Afrikan ja Latinalaisen Amerikan valtioita. Venäjä on sijalla 59. Listan viimeisenä on Suomi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti