torstai 28. huhtikuuta 2022

 

FORBELIN LISTALLA MILJARDIMIEHIÄ 117 VENÄLÄISTÄ
- varat rosvottu Venäjän valtiolta ja kansalaisilla

Liikemies Boris Rotenbergillä ja Vladimir Putinilla on takana vuosikymmenten ystävyyssuhde. Kuva: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Moshes toteaa, että Putinin sisäpiiri koostuu ihmisistä, jotka eivät ostaneet valtaansa rahalla. Putinin lähellä olevat henkilöt tuppaavat kuitenkin rikastumaan.

– He eivät ole vaikutusvaltaisia, koska he ovat rikkaita. He ovat rikkaita, koska heillä on vaikutusvaltaa. Puhumme nyt esimerkiksi Juri Kovaltshukista, koko Rotenbergin perheestä ja Jevgeni Prigožinista, Moshes sanoo.

“On vain loogista, että heitä rangaistaan”

Vielä viime vuonna Forbesin miljardöörilistalla oli 117 venäläistä(siirryt toiseen palveluun). Tänä vuonna luku on 83. Venäjän “eliitti”, Putinin sisäpiiri mukaan lukien, on menettänyt Forbesin mukaan keskimäärin lähes kolmasosan omaisuudestaan.

Toisilla luvut ovat vielä suurempia. Esimerkiksi Venäjän rikkain nainen, verkkokauppa Wildberriesin luoja Tatyana Bakalchuk, menetti yli 80 prosenttia omaisuudestaan ja putosi Forbesin listalla sijalta 164 sijalle 1445(siirryt toiseen palveluun).

Syitä hurjaan syöksyyn ovat sota, ruplan arvon heikkeneminen ja pakotteet.

Vaikka kaikkiin oligarkkeihin ei kohdisteta suoria pakotteita, heidän omaisuutensa hupenee huomattavasti. Moshesin mukaan se on oikein.

– Nämä ihmiset eivät ole hyötyneet yhtään vähempää Putinin toimista. He ovat eläneet hyvin mukavaa elämää tehden rahaa 20 vuotta Venäjällä ja nauttien rikkauksistaan lännessä, Moshes sanoo.

Moshesin mukaan rikkaiden puuttumattomuus politiikan kiemuroihin on nyt kääntynyt heitä vastaan. Rikkaat katsoivat vierestä Putinin toimia ja antoivat kaiken tapahtua. Moshesin mukaan on vain loogista, että heitä rangaistaan.

– Kaikki, jotka ovat hyötyneet Putinista, ansaitsisivat menettää varansa. Suurelta osin rahat on muutenkin varastettu venäläisiltä. Venäjän kansan olisi tärkeä saada kuulla, että heidät ryöstäneet ihmiset kärsivät ensimmäisinä, ja että tätä ryöstettyä rahaa voidaan ehkä käyttää sodan jälkeen talouden elvyttämiseen, Moshes pohtii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti