torstai 5. marraskuuta 2015

NAOMI KLEIN




Naomi is my favorite writer and reporter
NAOMI KLEIN: TUHOKAPITALISMIN NOUSU
AND THE BOOK: THIS CHANGES EVERYTHING
(under in Finnish)

- Lue kirja, kannattaa. Saat kuvan maailman talouden syövereistä. Ja ajattele itse.  Kirja perustuu USA- laisiin virallisiin dokumentteihin ja ihmisten haastatteluun eri maissa. Kirjailija itse, Naomi Klein on kanadalainen toimittaja. Lue myös ilmaston muutos kirja.

Naomi Klein kertoo, kuinka ilmastonmuutos pysäytetään


Naomi tells, how to stop the change of climate

Markkinafundamentalistit kielsivät tietoisesti ilmastonmuutoksen, Naomi Klein väittää uudessa kirjassaan. Talouskasvuajattelun ote politiikasta estää tehokkaimmat vastaukset uhkaan.

KULTTUURI  
Paavo Järvensivu   
ANYA CHIBLIS MV PHOTOS
Naomi Kleinin uutuuskirja pureutuu ilmastonmuutoksen poliittisiin taustoihin.
Naomi Kleinin uutuuskirja pureutuu ilmastonmuutoksen poliittisiin taustoihin.
Arvio: kirjat Naomi Klein: This Changes Everything. Capitalism VS The Climate. Allen Lane. 566 s.
Naomi Kleinin kirjalle This Changes Everything (Tämä muuttaa kaiken) on pedattu merkittävää asemaa yhteiskunnallisissa keskusteluissa, ja uutuus saattaa hyvinkin lunastaa paikkansa. Yleiskirjakaupoissa ei ole pitkään aikaan ollut saatavilla yhtä kirkasta ajattelua ilmastonmuutoksen, markkinoiden ja politiikan suhteista.
Alussa Klein kertoo pakottaneensa itsensä katsomaan ilmastonmuutosta. Hän kävi läpi luonnontieteilijöiden löydöksiä ja pohti, mitä ne tarkoittavat elintapojemme kannalta. Hänen haasteensa oli sama kuin nyt lukijalla: on uskallettava ottaa tieteilijöiden sanoma vakavasti ja tehtävä tarvittavat johtopäätökset.
Suurin ponnistus on viedä ilmastonmuutos talouden ja politiikan kovaan ytimeen, sinne, missä yhteiskunnan suunta seuraaviksi vuosikymmeniksi ratkaistaan.
Kirja jakautuu kolmeen osioon. Ensimmäinen tarkastelee ideologioita ja ajatusmalleja, jotka estävät reagoimista ilmastotieteen löydöksiin. Toinen valottaa keinoja, joilla päätöksentekijät ovat toistaiseksi voineet uskotella tekevänsä asialle jotakin. Kolmas osio kuvaa erilaisia väkivallattomia toimia, joihin kansalaisyhteiskunta on jo ryhtynyt politiikan kyvyttömyydestä huolimatta.
Kleinin kirjoitustyyli on henkilökohtainen ja mukaansa tempaava. Vastapainoksi hän on jälleen tehnyt laajan selvitystyön, jonka jäljiltä kirjassa esitetyt tiedot ovat hyvin luotettavia. Joihinkin kirjan osioihin on kuitenkin jäänyt tiivistämisen varaa.
Kokonaisuutena kirjasta välittyy selkeä suunta, johon yhteiskunnassa on kuljettava, ja poliittiset ja kulttuuriset esteet, joista on irtauduttava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti