maanantai 2. marraskuuta 2015

PROFESSORIT TYRMÄÄVÄT LEIKKAUSLINJAN TALOUDESSA



Yle kysyi 26 arvostetulta talousprofessorilta leikkauslinjan järkevyyttä Euroopan ja Suomen taloudessa. Proffista viisi oli suomalaista ja loput muista Euroopan maista. 56% heistä tyrmäsi leikkauslinjan näin heikon talouden tilanteessa ja pitivät sitä vääränä politiikkana, kuten Mauno Koivisto aikoinaan puhui. Vain  19% piti sitä oikeana.

Professorit olivat sitä mieltä, että leikkaava politiikka on katastrofi Euroopan ja Suomen taloudelle. Siten EU:n komission ja talouskomissaari Olli Rehnin (kesk) talouslinja on ollut väärää politiikkaa. Suomessa taas hallitus uskoo siihen edelleen.


Professorit tyrmäävät talouskurin taantumassa

TALOUS 
Säästöihin ja leikkauksiin keskittyvä talouspolitiikka on Euroopalle katastrofi, ja Suomen hallituksen leikkauslinja keskellä taantumaa on väärää politiikkaa.
Näin sanoo enemmistö talousprofessoreista, joilta Ylen MOT-ohjelma kysyi talouskurin järkevyydestä. Kyselyyn oli valittu 21 eurooppalaista ja viisi suomalaista kansantaloustieteen professoria. Ohjelma lähetetään Yle TV1:ssä tänään maanantaina.
Joka toinen kyselyyn vastannut professori arvioi, että Sipilän hallituksen leikkauslinja on väärä. Joka neljäs piti sitä oikeana.
”Suomen taloudella ei mene hyvin, se ei näytä nousevan nykyisestä lamastaan, ja silti hallitus kiristää finanssipolitiikkaa entisestään. On vaikea sanoa, kuinka paljon vahinkoa tämä aiheuttaa, koska Suomi on suhteellisen pieni ja avoin talous, mutta se ei taatusti auta”, sanoo ohjelmassa brittiläinen professori Jonathan Portes, joka johtaa Britannian vanhinta riippumatonta taloustutkimuslaitosta National Institute of Economic and Social Researchia.
Vastaajista 56 prosenttia oli sitä mieltä, että talouskurin politiikka on Euroopalle katastrofi. EU:n komissio ja aiempi talouskomissaari Olli Rehn ovat vastaajien mielestä epäonnistuneet eurokriisin hoidossa.
Vaikka taloustiede ei näytä puoltavan kovaa leikkauspolitiikkaa taantumassa, EU:n ytimessä ja Suomessa siihen uskotaan edelleen.
MOT-ohjelman mukaan linja valittiin vuonna 2010 Madridissa euroalueen maiden kokouksessa. Siellä italialaissyntyinen, Yhdysvalloissa työskentelevä taloustieteilijäAlberto Alesina oli esittänyt yllättävän tutkimustuloksen, jonka mukaan menojen leikkaus ei heikentäisikään talouskasvua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti