keskiviikko 13. joulukuuta 2017

FACEBOOK POMO KATUU JOHTAJANA OLEMISTAAN



Chamath Palihapitiya sanoo lopettaneensa sosiaalisen median käytön, kieltäneensä sen lapsiltaan ja neuvoo kaikkia muitakin ryhtymään some-lakkoon.

Chamath Palihapitiya lopetti Facebook-uransa vuonna 2011.
Jotkut Facebookin rakentamisessa mukana olevat ihmiset ovat ryhtyneet katumaan tekosiaan.
Palvelun käyttäjämäärän kasvattamisesta vastanneena johtajanakin työskennellyt Chamath Palihapitiya kertoo, miksi hän on vetäytynyt sosiaalisesta mediasta ja neuvoo muitakin tekemään samoin. Asiasta on kirjoittanut muun muassaQuartz.
Palihapitiya aloitti työnsä Facebookilla vuonna 2005 ja vetäytyi syrjään vuonna 2011. Nyt hän sanoo tuntevansa raskasta syyllisyyttä siitä, että auttoi luomaan välineen, joka repii kappaleiksi sosiaaliset rakenteet.
Ex-pomo katuu järjestelmää, joka perustuu nopeaan hyvää mieltä tuottavaan palautteeseen – kuten peukutuksiin ja jakoihin. Samalla se on pitkälti romuttanut yhteiskunnan perusteita: ei enää julkista keskustelua eikä yhteistyötä, vaan väärä tietoa ja epäluottamusta. Suuria ihmisjoukkoja kyetään manipuloimaan somen avulla.
”Sosiaalinen media turmelee inhimillisen käyttäytymisen perustan”, hän moittii.
Palihapitiya sanoo lopettaneensa somen käytön, kieltäneensä sen lapsiltaan ja neuvoo kaikkia muitakin ryhtymään some-lakkoon.
"Ette ymmärrä sitä, mutta teitä ohjelmoidaan. Nyt on aika päättää, missä määrin olette valmiita luopumaan itsenäisyydestänne”, hän sanoo.
Tällä Palihapitiya ilmeisesti viittaa siihen, että Facebookin algoritmit osaltaan säätelevät, minkälaisena käyttäjät maailman näkevät ja kokevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti