perjantai 27. joulukuuta 2019

JOSEPH STIGLITZ JA ILMASTONMUUTOS





Ekonomisti Joseph Stiglitz esiintymässä Lyonissa Ranskassa 6.11.2019
Professori Joseph Stiglitz arvioi, että kapitalismin suurin ongelma on siinä, ettei se kykene vastaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan kriisiin. Juha Nurminen / Yle - klikkaa alta niin näkyy

– Ilmastonmuutoksessa on kyse olemassaolostamme. Silti kapitalistinen järjestelmä antaa tehtaiden tupruttaa kasvihuonekaasuja ilmakehään. Se vaarantaa elämänmuotomme jatkumisen, Stiglitz sanoo.

“Kylmä kapitalismi joutaa kuolla”

Stiglitz toivoo yhdysvaltalaisen kovan, kylmän ja korruptoituneen kapitalismin kuolemaa. Tilalle hän tahtoo “edistyksellistä ja hillitympää” kapitalismia.
Yhdysvaltain hallinnon tietämättömyys tieteestä on aivan valtava.
Joseph Stiglitz
Stiglitzin mukaan juuri pohjoismaalainen sosiaalinen markkinatalous voisi olla tulevaisuuden esikuva. Hän sanoo ihastelevansa muun muassa pohjoismaisia öljy-yhtiöitä, jotka ovat aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta.
– Sen sijaan esimerkiksi Exxon Yhdysvalloissa laittaa rahaa propagandaan, jonka mukaan ilmastonmuutoksesta ei ole vaaraa. Näin siitä huolimatta, että yhtiön omienkin tutkimusten mukaan haitta on ilmeinen.
Stiglitzin mukaan aivan oma lukunsa on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka haraa vastaan kaikessa, mikä liittyy ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.
– Yhdysvaltain hallinnon tietämättömyys tieteestä on aivan valtava.
Stiglitz sanoo, että Yhdysvaltain hallinto ei ymmärrä, kuinka paljon maa menettää ilmastonmuutoksesta johtuvien äärimmäisten sääilmiöiden vuoksi. Rajuilmojen aiheuttama kiinteistöjen ja infrastruktuurin tuho tekevät kahden prosentin loven bruttokansantuotteeseen vuosittain.

Pystyykö kapitalismi selättämään ilmastonmuutoksen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti