maanantai 27. tammikuuta 2020

Trumpilta pohjaa pois oikeudessa



John Boltonin kirjasta vuoti yksityiskohta julkisuuteen – vie pohjaa pois Trumpin puolustukselta oikeudenkäynnissä



John Bolton toimi presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajana viime syyskuuhun asti.
John Bolton toimi presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajana viime syyskuuhun asti.
Julkaistu: 12:13
John Boltonin kirjasta tehdyn paljastuksen mukaan presidentti kertoi aikeestaan vaatia vastapalvelusta sotilasavusta.
Yhdysvalloissa republikaanit jatkavat tänään presidentti Donald Trumpin toimien puolustamista senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä.
Lisäväriä keskusteluun prosessin ympärillä toivat New York Times -lehden julkistamat tiedot Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin tulossa olevasta kirjasta.
Lehden mukaan Trump oli kertonut Boltonille haluavansa jäädyttää Ukrainalle luvatun lähes 400 miljoonan dollarin sotilasavun siksi kunnes ukrainalaisviranomaiset aloittavat korruptiotutkinnan Trumpin poliittisesta vastustajasta, demokraattien ex-varapresidentistä Joe Bidenista.
Paljastus vie pohjaa pois Trumpin puolustuksen argumentilta, jonka mukaan todisteita painostusyrityksestä Ukrainaa kohtaan ei ole.
Demokraattien mukaan vuoto myös osoittaa, että virkarikosoikeudenkäynnissä olisi syytä kuulla todistajia republikaanien vastustuksesta huolimatta. Todistajista päätetään myöhemmin tällä viikolla.
Demokraattien Adam Schiffin mukaan vuoto osoittaa, miksi presidentti on halunnut estää Boltonia todistamasta. Republikaanien puolustuksen ydinviesti on ollut se, ettei Trump hakenut toimillaan omaa etua, minkä Boltonin kertoma nyt yksiselitteisesti romuttaa.
Edustajainhuoneen demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin mukaan Boltonin ja muiden todistajien kuulemisen estäminen on uusien tietojen jälkeen entistäkin huonommin perusteltavissa.
Virkarikosoikeudenkäynti jatkuu näillä näkymin koko viikon ja jossain vaiheessa saatetaan myös äänestää todistajien kuulemisesta. Republikaaneilla on senaatissa enemmistö luvuin 53–47, joten todistajien kuuleminen edellyttäisi neljän republikaanisenaattorin äänestävän demokraattien tukena.
Boltonin asianajaja ei Reutersin mukaan ole kiistänyt paljastuksen aitoutta. Asianajaja Charles Cooper paheksui sitä, että joku on vuotanut tiedon julkisuuteen. Bolton oli lähettänyt luonnoksen kirjansa käsikirjoituksesta Valkoiseen taloon kansalliselle turvallisuusneuvostolle, jonka on määrä tarkastaa teksti normaalin käytännön mukaisesti, ettei siinä kerrota salaisiksi määrättyjä tietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti